Laktose

Kalsium, melk og ost!

Laktosefritt, bekymringsfritt. Vi får i oss laktose gjennom melk og meieriprodukter, men laktose i seg selv er ikke noe kroppen har bruk for. Her er en oversikt over laktosefrie alternativer for en lykkelig mage!

Laktose er en type sukker som finnes i melk og meieriprodukter. Det består av to sukkermolekyler: glukose og galaktose. For å kunne fordøye laktose, kreves enzymet laktase. Laktase bryter ned laktose i dets bestanddeler, slik at de kan absorberes av fordøyelsessystemet. Personer med IBD kan ha problemer med å tolerere laktose.

I løpet av en IBD-flare eller under perioder med aktiv betennelse i tarmen, kan tarmens evne til å produsere tilstrekkelig mengde av enzymet laktase reduseres. Laktase er nødvendig for å bryte ned laktose i melk og meieriprodukter. Som et resultat kan personer med IBD oppleve midlertidig eller permanent laktoseintoleranse.


Laktose, som finnes i melk og meieriprodukter, gir ernæringsmessige fordeler, spesielt for dem som tåler det godt. Her er noen av fordelene med innholdet i laktose:

Kalsiumkilde: Melk og meieriprodukter er gode kilder til kalsium, et viktig mineral for bein- og tannhelse. Kalsium er avgjørende for å opprettholde styrken i skjelettet og tennene, samt for normal blodkoagulasjon og nervesystemfunksjon. Kalsiumkilder uten laktose er ost, sardiner, grønne grønnsaker, velgfrukter og appelsiner. Havremelk og rismelk er som regel beriket med kalsium.

Proteininnhold: Melk inneholder høyverdig protein som er essensielt for vekst, reparasjon av vev og vedlikehold av muskelmasse. Proteinet i melk inneholder alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger. Kasein og myse er proteintypene i melk. Velger du laktosefritt finner du kasein og myse i blant annet faste oster. Ellers er laktosefri melk, fløte, rømme osv. gode kilder.

Andre næringsstoffer: Meieriprodukter gir også andre viktige næringsstoffer, inkludert vitamin D, vitamin B12, fosfor og riboflavin. Disse næringsstoffene spiller en rolle i forskjellige kroppsfunksjoner, inkludert energiproduksjon, nervesystemfunksjon og dannelse av røde blodlegemer.

Vitamin D finner du i egg, fet fisk, sollys, sopp og tran i tillegg til meieriprodukter. Vitamin B12 finner du i kjøtt, fisk, egg, melk og meieriprodukter. Kildene til fosfor er mange og inkluderere blant annet kjøtt, som biff, svin og lam, fjærfe som kylling og kalkun, fisk og skalldyr, meieriprodukter, egg, belgfrukter, brokkoli og grønne salater. Riboflavin finner du i kjøtt, fisk, egg, korn og grønne grønnsaker.